Προϊόντα
Ο Νομός Σερρών παράγει πολλά και άριστα γεωργικά προϊόντα, καθώς η γεωργία είναι από τους πιο σημαντικούς τομείς της οικονομικής δραστηριότητας και η έκταση της γεωργικής γης καλύπτει το 40% της συνολικής του έκτασης. Τα κυριότερα γεωργικά προϊόντα είναι το σκληρό σιτάρι, το βαμβάκι, το καλαμπόκι, το ρύζι, τα ζαχαρότευτλα και ο καπνός, τα οποία επεξεργάζονται τοπικές μεταποιητικές βιοτεχνίες και βιομηχανίες συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της περιοχής......
Βαμβάκι
Το βαμβάκι είναι η κύρια παραγωγή για 10.000 αγροτικές εκμεταλλεύσεις στο Νομό. Καλλιεργούνται συνήθως πρώιμα και μεσοπρώιμα βαμβάκια, που προσαρμόζονται καλύτερα στο γεωγραφικό πλάτος και στο μικροκλίμα της περιοχής.
Ρύζι
Στο Νομό Σερρών καλλιεργούνται περίπου 50.000 στρέμματα ρύζι, που αντιστοιχούν στο 1/5 της πανελλαδικής καλλιέργειας και παράγονται περίπου 25.000 τόνοι ρυζιού ετησίως. Το ρύζι των Σερρών θεωρείται το πλέον εύγευστο λόγω του ότι φύεται μέσα στην εύφορη πεδιάδα του ποταμού Στρυμώνα και όχι στις εκβολές του.
Ζάχαρη
Το εργοστάσιο ζάχαρης των Σερρών ιδρύθηκε το 1963 και είναι το τρίτο τα Ελλάδας. Η παραγωγή της προέρχεται από την επεξεργασία τεύτλων όπως και στα υπόλοιπα εργοστάσια της χώρας.
Περίπου 5-6.000 αγρότες συνεισφέρουν καλλιεργώντας κατά μέσο όρο 15 στρέμματα. Η βιομηχανία ζάχαρης φροντίζει για την ποιότητα και την επάρκεια των καλλιεργειών ενώ παράλληλα συμβάλλει ουσιαστικά στην ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος.
Πατάτες
Στην Άνω Βρόντου και στην Ορεινή η καλλιέργεια της πατάτας ξεκίνησε γύρω στα 1920, μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Σήμερα καλλιεργούνται περίπου 3.500 στρέμματα με ετήσια παραγωγή πάνω από 10.000 τόνους. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι η «Σπούντα», η «Άγρια» και, σε μικρότερη έκταση, η «Λιζέτα». Η ονομαστή γεύση της πατάτας Άνω Βροντούς και Ορεινής, οφείλεται στις ιδιαίτερες κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες της περιοχής.
|
ΝΤΟΜΑΤΑ - ΣΕΡΡΑΪΚΟΣ ΤΟΜΑΤΟΠΟΛΤΟΣ, ΑΠΟΦΛΟΙΩΜΕΝΟ ΤΟΜΑΤΑΚΙ
Ο τοματοπολτός είναι από τα βασικά βιομηχανικά προϊόντα του Νομού Σερρών. Στον σερραϊκό κάμπο καλλιεργούνται πολλά στρέμματα βιομηχανικής τομάτας και οι δύο μεγάλες μονάδες παραγωγής τοματοπολτού που υπάρχουν επεξεργάζονται ετησίως χιλιάδες τόνους βιομηχανικής τομάτας, παράγοντας τοματοπολτό και αποφλοιωμένο τοματάκι αρίστης ποιότητας. Ο Νομός Σερρών παράγει ένα σημαντικό ποσοστό του συνολικού τοματοπολτού που παράγεται στην Ελλάδα και εξάγεται στις χώρες της Ε.Ε., της Ανατ. Ευρώπης, της Ασίας κ.α.
|
Σιτάρι
Παράγονται από δημητριακά που καλλιεργούνται, στον εύφορο σερραϊκό κάμπο. Γνωστά για την άριστη ποιότητά τους, αλεύρια, σιμιγδάλια και παραδοσιακά
ζυμαρικά έχουν κατακτήσει το καταναλωτικό κοινό, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η αλευροβιομηχανίες και σιμιγδαλοβιομηχανίες του Νομού Σερρών συγκαταλέγονται στις κορυφαίες εταιρίες του χώρου.
ζυμαρικά έχουν κατακτήσει το καταναλωτικό κοινό, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η αλευροβιομηχανίες και σιμιγδαλοβιομηχανίες του Νομού Σερρών συγκαταλέγονται στις κορυφαίες εταιρίες του χώρου.
Καπνός
Από το 2006, λόγω αλλαγής του συστήματος επιδότησης των καπνών στα πλαίσια αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, μειώθηκε δραματικά η καλλιέργεια καπνών στην Ελλάδα. Σήμερα (2008) καλλιεργούνται δύο τύποι καπνών: Ο μπασμάς (Αν. Μακεδονία, Θράκη, Νομοί Θεσ/νίκης, Κοζάνης, Γρεβενών, Λάρισας) και η ποικιλία Κατερίνη (Ν. Πιερίας και Λάρισας). Η εξέλιξη της καπνοκαλλιέργειας μετά το 2006 φαίνεται στον παρακάτω πίνακα που βασίζεται σε στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.
Μ.Ο. εξαετίας 2000-05:
Παραγωγοί 53.893
Στρέμματα 523.059
Παραγωγή (τόνοι) 114.532
2005
Παραγωγοί 17.659
Στρέμματα 183.379
Παραγωγή (τόνοι) 21.613
Γαλακτοκομικά
Στο Νομό Σερρών λειτουργούν βιοτεχνίες και βιομηχανίες που παρασκευάζουν φρέσκο παστεριωμένο γάλα, παραδοσιακό πρόβειο και αγελαδινό γιαούρτι, παγωτό, γιαούρτι και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα (βούτυρο, ξινόγαλα κ.ά.), που ξεχωρίζουν για τη γεύση και την ποιότητα τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου